Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Вчера в 17.10 приключи евакуацията на кораба Вера Су, на

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Вчера в 17.10 приключи евакуацията на кораба Вера Су, на
Коментари Харесай

Кап. Валентин Енчев: Към момента нищо не може да се направи повече за Вера Су

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Вчера в 17.10 завърши евакуацията на кораба " Вера Су ", на него в този момент няма хора. 

" Усилията за избавяне на екипажа дадоха своя резултат и първата фаза за избавяне на човешки живот е изпълнена. Втората фаза е разтоварването на кораба и безвредното му извеждане. За страдание прогнозите сочат, че изискванията за тази активност са невъзможни. Ще изчакаме понеделник и идващите дни, с цел да се пристъпи към тази процедура ", сподели пред БТВ представителят на Морска администрация Румен Николов.



" Трябват специфични сили и средства, които да разтоварят и изтеглят кораба. Надявам се, че метеорологичните условия няма да попречат. Към момента няма информация, че са тръгнали към България представители на притежателя, за това ще се подхващат ограничения той да бъде обезопасен. По тази причина е невероятно качването, тъй като щатният екипаж слезе. Сега няма индикации за сериозна щета, само че в стихията не се знае какво ще се случи. Времето ще бъде неприятно. 

" Вчера екипажът напусна, това е персонално решение на капитана. Беше извършена преписка с корабособственика. При първа опция екипаж ще бъде качен. Ние имаме опция да спомагаме, има подготвеност от двете страни, изчакваме времето. В тази комплицирана обстановка, корабособственикът не е оповестил, че изоставя кораба си, сподели капитан Валентин Енчев.

Капитанът вижда неспособност, нашата страна дава приоритет на корабособственика, ние не можем да се разпореждаме, с изключение на да си опазим крайбрежието. Важното е, че има добра връзка, и двете страни заявяват подготвеност, ние можем да спомагаме, на би трябвало да внимаваме с метеорологичната конюнктура. В момента има екипи на няколко институции, които наблюдават за неговото положение. Тук са представители на корабособственика. Корабът се следи. Всичко опира до времето. Професоналистите знаят, че подобен проект не може да бъде показан на секундата. Трябва да се реши ситуацията. Предварително са изпратени да вземат информация.

Ще споделяме, нашата страна ще съгласува бъдещи дейности. Корабът не е в положително положение. Той е остарял, само че и засядането докара до градивни вреди. Технически той има потребност от стабилизиране. Изваждането е сериозна интервенция. Изисква се запас, калкулации и разбори. Предстоят няколко седмици, в които ще се случат нещата с помощ. " - добави капитанът. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР